Värmning kommer ifråga vid såväl lödning som när man önskar mjukglödga hårda rör före bockning.
För att göra en viss längd av kopparröret mjukt värms det med mjuk, bred låga. Lämpligen används syre/gasol.Används syre/acentylenlåga skall brännaren vara försedd med lådmunstycke och lågan vara syrefattig. På såvis undviks alltför hög arbetstemperatur.
Brännare och munstycke som används för värmning av kopparör.Gasolbrännare (överst) syre/gasolbrännare och syre/acetylenbrännare(försedd med lödmunstycke).
Före bockningen kyler man det heta röret med vatten eller låter man det svalna i luften.
Vid värmningen har lågans avstånd till röret stor betydelse. Vid exempelvis 5 - 25 mm avstånd till röret leder den koncentrerade,spetsiga syre/acetylenlågan från en svetsbrännare lätt till överhettning på grund av temperaturfördelningeni lågan.
En svetslågas temperatur på olika avstånd från brännarspetsen.
Arbetstemperaturen vid hård- respektive mjuklödning framgår enl nedan.
- hårdlödning 600-750°C
- mjuklödning 200-250°C
Mjuklödning av koppar sker vid 450-550°C. Den höga temperaturen vid hårdlödning päverkar alltså materialegenskaperna i värmningszonen, vilket bör beaktas vid konstruktion och installation av kopparrörssystem.
- Kopparrör i hårt (draget) tillstånd mjuknar så att hållfastghetsvärdena kommer att motsvara de för glödgade rör.
- Vid temperatur över 800°C sker kraftig korntillväxt i koppar. Användning av spetsig acetylenlåga kan därför ge upphov till omvandlingszoner i röret, i vilket spickor kan uppkomma, exempelvis till följd av värmerörelser och vibrationer.
Hårdlödning påverkar det hårda rörets egenskaper.
Vid mjuklödning har man inte dessa riskfaktorer p g a den låga arbetstemperaturen. Mjuklödning bör därföranvändas i konstruktioner, där kopparröret inte får mjukna och där uttmattningspåkänningar inte förekommer. Hårdlödning ger dock ett klart tillförlitligare slutresultat vid hög drifttemperatur.
För värmningen används lämpligen:
- acetylen/syre-brännare (lödmunstycke)
- acetylen/luft-brännare
- gasol/syre-brännare
- gasol/luft-brännare
Vid mjuklödning kan värmningen utföras med:
- elektrisk motståndsvärmare
- gasol/luft-brännare
- acetylen/luft-brännare (risk för överhettning)
Acetylen/syre-brännare bör ej användas.
Från brandrisksynpunkt är det lämpligt att använda motståndsvärmning vid arbete i trånga utrymmen och vid reparationsarbeten.
Om acetylen/luft-brännare används bör tillses att arbetstemperaturen 200-250°C för mjuklödning inte överskrids. Ett tecken på att rätt temperatur uppnåtts är att en indikatorsubstans i flussmedlet förångas vid 200°C.