HÅRDLÖDNING

Hårdlödning är den vanligaste fogningsmetoden för kopparrör. Förtfarandet innebär att spalten mellanrördelarna fylls med lod genom kapillärverkan. Arbetstemperaturen är alltid över 450°C, vanligen mellan 600-700°C. För hårdlödda fogar kommer även fabriksstillverkade rördelar till användning. För att fogen skall bli bra äv det av vikt att spaltvidden inte är större än 0,2 mm. Överlappningen av fogytorna ska vara minst tre gånger den tunnaste väggtjockleken.


För acceptabelt reslultat vid kapillärlödfogning är det viktig att spaltvidden är lagom stor.

För kapillärpassning bör änden av et mjukt rör rundas av med kalibreringsverktyg, i synnerhetom röränden blivit utsatt för åverkan.


Kalibreringsverktyg för rörändar

Vid användning av fabrikstillverkade rördelar utförs hårdlödningen enligt bildserien i det följande.

OBS!
För tappvatteninstallationer i fastighet tillåts endast hårdlödning. För vattenledningsinstallationergodkänns inte mjuklödning eller annan fogningsmetod, där lodet fylls i spalterna utan kapillärverkan(rännlödning med spalten över 0,5 mm).


Efter kapningen av glödgade rör skall ändarna kalibreras.


Utsidan av röränden och rördelens inneryta putsas blanka med slippapper eller stålull.


Röret skjuts in i rördelen och fogen värms upp jämnt till lämplig arbetstemperatur för flussmedlet.


Lodet matas in i fogen genom bitvis värmning av detsamma med brännarlågan.

Vid lödning av plastbelagda rör skärs plastbeläggningen upp på en längd av ca 200 mm. När röret svalnat viks plastbeläggningen tillbaka runt röret. Plasten kan även skyddas med en våt trasa.

 
 

12/99