DIMENSIONERING

Som värmekälla fungerar golvvärmesystemet bara på fria golvytor.Golvbeläggning, längd, nominell dimension, installationsdjup och distansmellan rören i systemet har avgörande betydelse för värmeavgivningen. Redani konstruktionsskedet bör man överväga golvbeläggning och installationsdjupför rören.

Högsta godtagbara yttemperaturer för golv
Rumsavsnitt
Största godtagbara
yttemperatur °C
vistelsezon
+ 29
gränszon
+ 35
våtutrymmen
rumstemperatur + 9

Med gränszon avses en 1.0 m bred golvyta intill rummets yttervägg. Omgolvbeläggningen är av parkett bör yttemperaturen över hela golvytan varajämn och möjligast låg. Rörläggningen bör utföras så att den sträcker sigöver golvytan i dess helhet.

Värden, tillämpliga vid golvvärmedimensionering
Värmeledningsnätet
Cirkulationsvattentemperatur
+ 30 - 50°C
Temperaturdifferens för cirkulationsvattnet
5 - 10°C
Strömningshastighet för cirkulationsvattnet
lägre än 1.0 m/s
   
Distans mellan rören
0.1 - 0.3 m
Max. längd av enskild cirkulationskrets
70 - 100 m
Värmeavgivning för golvet
40 - 100 W/m2

Vid beräkning av golvvärmesystemets volym kan närmevärdet 8 dm3/kW användas.


Tappvattennätet
Cirkulationsvattentemperatur
+ 55°C
Temperaturdifferens för cirkulationsvattnet
5°C
Strömningshastighet för cirkulationsvattnet
0.5 m/s (max 1.0 m/s)
Distans mellan rören
0.1 - 0.3 m
Max. längd av enskild cirkulationskrets
20 - 30 m
Värmeavgivning för golvet
90 - 120 W/m2

Dimensioneringen av golvvärme inleds med en beräkning av det rumsrelateradevärmeeffektbehovet för en byggnad. Eftersom golvvärme är effektiv enbart påfria golvytor, beräknas ett rums effektbehov i förhållande till frigolvyta, vilket ger det genomsnittliga effektbehovet på m golv.
    Vid beräkningen av det rumsrelaterade värmeeffektbehovet behöver intehänsyn tas till de från rumsluften mot marken riktade värmeförlusterna,eftersom golvet fungerar som värmeavgivare.
    Den mot marken riktade värmeverkan beror av tjockleken hosisoleringsskiktet; 10% av golvvärmens totaleffekt är ett typiskt värde fören konstruktion med markförlagd bottenplatta.
    Den mot marken riktade värmeverkan bör beaktas vid beräkning avvattenströmmen i värmekretsen.

  • Med ledning av tabellerna 1, 2, 3 och 4 bestäms erforderlig distansmellan golvvärmerören med kännedom om cirkulationsvattnets medeltemperatur(°C) och erforderligt effektbehov Q (W/m2)
  • Effektvärdena i tabellerna grundar sig på en golvkonstruktion, där ettmarkförlagt, undertill värmeisolerat betonggolv är belagt med en plastskivaoch där inneluftens temperatur är + 20°C.
  • Om golvbeläggningen och installationsdjupet för rören avviker från vadsom antagits, fås i tabellerna 5 och 6 korrektionsfaktorerna K1 och K2, medvilka den i diagrammen avlästa värmeavgivningen (Q) multipliceras.
  • Härefter kontrolleras och justeras vid behov distansen mellangolvvärmerören eller rördiametern till att motsvara den reella, justeradevärmeavgivningen (Q2 = Q x K1 x K2).
Som framgår av tabellerna 5 och 6 beror den från rörläggningsnivån uppåtriktade värmeverkan av golvkonstruktionen. Tjockleken av betongskiktetovanför rören är av långt mindre betydelse än golvytmaterialet.
  • Avslutningsvis kontrolleras att den valda rördiametern är tillräcklig fördet erforderliga flödet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

12/99