Visste du?
Visste du?
Arkeologer har hittat en bit av ett vattenledningssystem från Keopspyramiden i Egypten. Kopparröret visade sig vara brukbart efter mer än 5 000 år.
Guld är så mjukt att det kan formas med händerna, så för att göra det användbart tillsätts lite koppar. Även 24 karats guld innehåller en del koppar.
Frihetsgudinnan i New York är klädd med mer än 80 ton koppar, bruten i Norge i Visnes och tillverkad av franska yrkesmän.
För att skydda från kräftdjur och andra typer av mikroorganismer var Columbus skepp, som han seglade med till Amerika, skodd med kopparplåt under vattenlinjen. Idag appliceras en kopparbaserad färg på de flesta färjor för att skydda skrovet.
En av de berömda Dödahavsrullarna, som hittades i Israel, är gjord av koppar istället för av mera ömtålig djurhud. Rullen innehåller inga religiösa texter bara ledtrådar till ännu ej funna skatter.
Kastruller i koppar står högst i kurs bland världens kockar. De leder värme bättre än allt annat material som används för matlagning, och i och med att värmen är jämnt fördelad förekommer inga heta områden.
Arbetsredskap tillverkade i koppar eller kopparlegeringar framkallar inte gnistor. Därför används de i miljöer där det finns en explosionsrisk.
Koppars exceptionella härdighet mot korrosion är ovärderlig under svåra förhållanden – inte minst vid utforskning och utvinning av gas och olja i havet. I Sverige och i Finland kommer utbränt kärnbränsle att inneslutas i fem centimeter tjockväggiga kopparkapslar. De här kapslarna skall hålla i minst hundratusen år, men man räknar med att hållbarheten i själva verket kommer att vara tio gånger längre.
Ett antal människor och stora summor pengar skulle kunna sparas varje år om byggnader var ordentligt skyddade mot åsknedslag. Ett jordningssystem i koppar är allt som behövs.
Det uppskattas att 80% av den koppar som mänskligheten någonsin producerat är i bruk fortfarande. Om och om igen kommer den att återvinnas utan att egenskaperna påverkas ett dugg.
Återvinning av koppar.